Függőségekről
Alkoholfüggőség
Kábítószer
Dohányzás
Viselkedési addikciók
Mit tehet a szülő
Mit tehet a pedagógus
Helyi drogellenes stratégia
App ajánló
Helyi tények és adatok
Kiadványok
INTERNET FÜGGŐSÉG

Mit is jelent az internetfüggőség?

Az internetfüggőség túlzott internet használatot jelent, mely megakadályozza a napi életvitelt.

Az internetfüggőség (vagy számítógép-függőség) leggyakoribb formái a cyberszex-, netes kapcsolat- és a szerencsejáték függőség.

Cyberszex alatt értjük a pornográf oldalak nézegetését, szexuális tartalmú chatelést, és a szerepjátékokat, amelyek mind negatívan hathatnak az ember valós térben megélt intim kapcsolataira.

A netes kapcsolatfüggők a közösségi oldalak világában élnek, sok időt töltenek chateléssel és posztolással, online barátaik pedig lassan fontosabbá válnak számukra, mint a valódi barátok és családtagok.

Egyre felkapottabbak a szerencsejátékok is, az internetes tőzsdézés, és az online aukciók, amikkel nem kevés pénzt lehet elveszíteni, illetve a kényszeres internetes szörfölés és adatbázis böngészés, számítógépes játékok és gyakori a programozás-függőség.

A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés a függőségek között új szindrómának számít. A dependenciák közül a nem kémiai függőségek, vagyis a viselkedési addikciók közé tartozik. Az internetfüggőség sokrétű jelenség: egyesek céltalanul szörföznek a neten, mások közösségi portálokon "élik az életüket". Megint mások internetes játékoktól válnak függővé.

 

Kialakulásának okai:

Az internetfüggőség több tényezővel is magyarázható. Alapvetően stresszek hozzájárulhatnak a kialakulásához, de genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Sokan akkor neteznek többet a szükségesnél, ha valami stressz éri őket, magányosak, szoronganak, vagy az unalom elől menekülnek. Ha a családban már előfordult valamilyen függőség, akkor az internetfüggőség is könnyebben alakul ki. Viselkedési, szocializációs problémák is felmerülhetnek, a családban vagy az érintett személy környezetében.

A probléma sajátossága, hogy az internet egy virtuális világ, azaz sokkal összetettebb élményekkel látja el a rabját, mint egyéb függőségek tárgyai. Az internet gyakran azzal csábít, hogy egy színesebb, könnyebb, érdekesebb világot kínál. Továbbá az internet lehetőséget nyújt kapcsolatteremtésre más emberekkel, ahol az anonimitás mögé bújva tetszőlegesen alakítható ki a másikban az önmagunkról létrejövő kép, ezzel a való életben meg nem élhető tulajdonságokkal ruházhatja fel önmagát a beteg, pl. a fórumok és a chatszobák világában. Ez az idealizált személyiség és online elismertsége válhat pl. addikció tárgyává.
A szörfölés, chatelés eltereli figyelmünket rossz érzéseinkről, de ez a hatás csak átmeneti. A negatív gondolatok egy ideig visszaszorulnak, de a számítógép előtt töltött órák hosszabb távon növelik a stresszt, elszigeteltséget, a magányosságot. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a közösségi oldalakon, chaten, internetes játékok segítségével ismerkedni, de ezek a kapcsolatok gyakran nem tudnak elmélyülni. Így egyre több lesz a rossz érzés – és egyre többet kell netezni ezek elnyomásához.

Céljaink eléréséhez csupán minimális befektetés szükséges, és még az utcára sem kell kilépnünk hozzá. Ez a lehetőség elvezethet az elmagányosodáshoz. Hiába szerzünk rengeteg barátot, teremtünk virtuális kapcsolatokat, a személyes, kézzel fogható élmények háttérbe szorulnak, elmaradnak. Ez elvezet a teljes elszigetelődéshez.

 

Diagnózis:

Az internetfüggőség diagnózisáról vita folyik a szakirodalomban, általában akkor állapítják meg ezt a szindrómát, ha az életvitele teljesen átalakul a páciensnek. Kényszeresen és kontrollvesztett állapotban interneteznek ilyenkor az érintettek, általában napi hat óránál többet töltenek úgy a számítógép előtt, hogy ez a tevékenységük nem függ össze a munkájukkal vagy más okvetlenül szükséges tevékenységgel.

Hozzátartozik ehhez az is, hogy az internethasználat csökkentésére saját elhatározásukból nem képesek az internetfüggők.

 

Internetfüggőség tünetei:

Az alábbiak közül legalább négy, vagy több igaz állítás után lehet gyanakodni, hogy a gyermeke internetfüggő.

 • Gyermeke nem tud másra gondolni, mint az internetre, mikor nincs gépközelben.
 • Gyermeke nem tudja kontrollálni az internet előtt töltött időt.
 • Gyermeke ingerült, és türelmetlen, mikor nincs gépnél.
 • Gyermeke nem mond igazat, ha arról kérdezik, hogy mennyit internetezett
 • A tanulmányi eredménye romlik
 • Baráti kapcsolatok megváltoznak, kevesebb lesz a régi barát, megszűnnek az eddig      megszokott szociális tevékenységek (edzés, találkozások a barátokkal).
 • A virtuális világ előnyben részesítése a valósághoz képest.

Hogyan óvhatom meg a gyermekem attól, hogy internetfüggő legyen?

 • Határozott szabályok. A megadott internet időt mindig tartsuk, és tartassuk be. Ha az napi egy óra, akkor legyen egy óra.
 • Programok, lehetőségek biztosítása a számítógéptől, az internettől függetlenül is.
 • A tanulmányi eredmények szinten tartása, mint az internet egyik feltétele.
 • A szociális tevékenységek fenntartása, edzések, internettől független szabadidős tevékenységek, különórák, mint az internet egy másik feltétele.
 • A számítógép ne legyen a gyermek szobájában! Ezzel könnyen elszigetelheti magát a gyermek!
 • Emellett az igazi megoldás a szülői figyelem, értékes együtt töltött idő, a biztonság, az elfogadás, és a szeretet megadása a legbiztosabb alternatíva.

 

Forrás: WEBBeteg, Boldog gyermek.hu, HáziPatika.com, Kék Vonal, Internet függőség honlap, Léleknavigátor

 

INTERNET - TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Napjainkban egyre többet lehet hallani az internet és a számítógép-függőségről.

Felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélünk függőségről, mik a tünetei, és miért kell ezzel foglalkozni.

Beszélhetünk-e betegségről a túlzott internetezés esetén? Az orvosok szerint igen, ha emiatt károsodnak az egyén fontos szociális, foglalkozásbeli vagy kikapcsolódást szolgáló tevékenységei (ezeket feladja, vagy jelentősen háttérbe szorulnak). Figyelmeztető jel, ha valaki egyre több időt tölt internetezéssel, és ha erre nincs módja, akkor üresnek érzi magát, ingerlékeny és rosszkedvű. Ezek a panaszok internetezés közben megszűnnek, sőt, egyféle megnyugvás, jó érzés vagy kellemes izgalom alakul ki. Az Internet-függő gyakran elhanyagolja barátait, kapcsolatait.

Az internetfüggőség kialakulásának stádiumai:

- Az első, amikor az otthoni felhasználó lelkesen várja, hogy hazaérkezzen, és végre a gépe elé ülhessen, illetve céges felhasználó túlórát vállalva az irodában marad, hogy internetezhessen.

- A következő stádium, hogy rossz közérzete lesz a felhasználónak, leverté, kedvtelenné vagy akár feszültté, dühössé későbbi stádiumban akár depresszióssá válik, ha egy-egy bizonyos napon nem jut számítógéphez, ezáltal szokásos dolgait sem tudja megfelelően elvégezni.

- Ezt követi, hogy képes túlköltekezni, a családi kasszát megrövidíteni, hogy legújabb szenvedélyéhez szükséges komfortokat megvásárolhassa (kamera, mikrofon, programok), és élményjavító tárgyakat szerezhessen be.

- Amikor felismeri az áldozat, hogy családja, barátai eltávolodtak tőle, munkái háttérbe szorultak, megpróbál akaratereje által, elhatározása segítségével elszakadni a világhálótól, mely rendkívül nehéznek bizonyul; többek között a munkahelyi használat miatt is, ezért meglehetősen magas a visszaesők aránya.

 

Számítógép-függőnek tekinthető valaki, ha:

- eufóriát érez a gép mellett

- képtelen abbahagyni

- egyre több időre vágyik, amit a gép mellett tölthet

- elhanyagolja a családját és a barátait

- ha nincs a gép közelében, üresnek, depressziósnak vagy ingerlékenynek érzi magát

- hazudik a családjának vagy munkaadójának a géphasználatát illetően

Az internet függőséget legalább 3 alcsoportra lehet osztani. Az első és a második a játékokba és a szexuális tartalmakba való szertelen belefeledkezés, a harmadik pedig az e-mail és azonnali üzenetküldők (chat) túlzott használata.

Az Internet-függők heti több mint 30 órát ülnek a gép előtt, és Internet használatuk a tízszerese a lényeges, tanulással vagy munkával összefüggő használatnak.

A kutatók szerint függőnek tekinthető az, aki több időt tölt a gép előtt, mint amennyit elhatározott, elhanyagolja egyéb kötelességeit, nem képes abbahagyni, társas viszonyai jelentősen sérülnek az internetezés miatt, túl sokat gondol az Internetre vagy szorong, ha nincs online.

Kezelési módok:

- 12 lépéses önsegítő csoport

- A webes világból való kilépéssel egyidejűleg a való életben egyre több tartalmas elfoglaltság kerül az érintett életébe, melynek következtében a kialakul az a képesség, hogy önállóan is ellenőrizni tudja az interneten eltöltött időt.

 

INTERNET - HATÁSAI, VESZÉLYEI

Az internet függőség fizikai tünetei:

- A mozgáshiány rossz hatással van a szervezetre, ezért az internet függők vagy kórosan elhíznak, vagy meglehetősen lefogynak a gép előtt ülve.

- Szemszárazság. A szem, a vázrendszer és a vérkeringés működése megkárosodik.

- Az internet függőknek általában gondjuk van az alvással, sápadtak, kialvatlanok, és gyakran panaszkodnak pánikrohamokra.

- Carpal tunnel-szindróma (kéz, ujjak zsibbadása)

- Hát- és derékfájás

- Étkezési rendellenességek, étkezések kihagyása

- A személyes higiénia elhanyagolása.

- Alvászavarok vagy az alvásminták megváltozása.

 

A függőség további jellemzői:

- Lehetőséget nyújtanak a valóságból való kilépésre, és egy virtuális közeg nyújtotta új lehetőségek átélésére.

- Biztonságot nyújt, emiatt isegyre többen menekülnek a válság, szegénység és reménytelenség elől a virtuális világba

- A használó rendszeresen elveszíti az időérzékét, és emiatt elhanyagolja alapvető igényeit, feladatait.

- Feszültté, dühössé vagy depresszióssá válik, ha nem férhet hozzá szeretett számítógéphez, vagy a játékokhoz.

- Folytonos kimerültség kíséri a mindennapokat.

 

INTERNET - ÉRDEKESSÉGEK

Az amerikai egyetemeken végzett felmérés során olyan esetek kerültek nyilvánosságra, hogy egyes diákok akár napi 18 (!) órát is interneteztek, ami természetesen hátrányosan befolyásolta az iskolai teljesítményt, de a pár- és baráti kapcsolatokat is. A sajtóban megjelent cikkek is egyre szélsőségesebb esetekről számoltak be, például arról a 12 éves Missouri-i fiúról, akinek megtiltották az internetezést, és ezért meggyilkolta szüleit. Mivel az Internet-hozzáférés éjszaka olcsóbb, ezért a családok és párok szexuális életét is befolyásolhatja az internetezés, és egy új fogalmat is megalkottak, az ún. cyberözvegyekét, akiket internetező partnere elhanyagol.

További érdekes írások, hasznos oldalak:

http://www.internetfuggoseg.hu/

http://www.boldog-gyermek.hu/internetfuggoseg.html

http://www.lelekbenotthon.hu/modules.php?file=article&name=News&sid=127

http://onmegvalositas.hu/blog/husztisanyi/internetfuggoseg

0