FÕOLDAL


Függőségekről    Helyi drogellenes stratégia    App ajánló    Helyi tények és adatok    Kiadványok


Tudat-törő szabadulószoba | 2017.12.05. 13:03

Hamarosan megnyitja kapuit a Tudat-törő szabadulószoba a XIII. kerületi Prevenciós Központban, ahol már egy tesztcsoport végigcsinálta a küldetést. A project webcíme: http://tudattoro.voltegyszer.com/

A Tudat-törő (Mind-breaker) munkacímen futó szabadulószoba egy függő személy tudatát szimbolizálja. Ez mind a vizuális megvalósításban (pl. emlékfoszlányok hangbejátszások, animációk formájában; elvonási tünetek érzékeltetése), mind a logikai feladványokban megnyilvánul. A játékosok egyre kisebb és sötétebb belsőkből haladnak egyre világosabb és megnyugtatóbb terek felé. Az egyes terekből (tudat-szintekből) való kitörés összehangolt munkával, különböző – prevenciós témájú – feladványok megoldásával lehetséges. Az adott térre jellemző feladatok a szerhasználatról való leszokás szempontjából adekvát megküzdési módok, a társas támogatottság, illetve a tudatosság aspektusaira reflektálnak. 

A játékosok 60 percet kapnak arra, hogy a függőség állapotából eljussanak a sóvárgástól mentes, tisztább tudat állapotába. A játék során a szobába érkezők megismerik a függő személy fontos életeseményeit, a szerhasználat rizikótényezőit, illetve a felépüléshez szükséges védőfaktorokat. A prevenciós tevékenység így személyes élményen keresztül, adott esetben intenzív érzelmi bevonódás mellett, kooperatív módon valósul meg.

A játékosokat monitor/kamera/hangfal rendszer segíti, amennyiben elakadnának egy logikai feladatnál. Ilyen esetekben a terekben elhelyezett hangfalakon keresztül, nem direkt módon, inkább utalások, rávezetések formájában elhangzik a szoba előterében a játékosokat fogadó munkatárs üzenete. A munkatárs kamerarendszer segítségével követi végig a 4-5 fős csoport játékát, és csak akkor avatkozik közbe, ha úgy érzi, a játékosok nem tudnak tovább haladni. 

A szabadulószobában szerzett tapasztalatok a játék utáni beszélgetés során tovább mélyülnek, illetve ily módon integráltabb formában rögzülhetnek. A játékosok ezen beszélgetések kapcsán reflektálhatnak is tapasztalataikra, illetve magára a szobával kapcsolatos véleményüket is visszajelezhetik.

A célcsoportot a szerhasználat kezdete szempontjából legrizikósabbnak tekinthető 14-18 év közötti serdülők jelentik, akiket a tanintézmények bevonásával, az iskolai drogprevenció részeként hívunk el a prevenciós játékra. A serdülők interaktivitásra való igényét, valamint vizuális preferenciáikat is kielégíti a művészi igénnyel készült grafikákat és animációkat is felvonultató szoba.

Forrás és képek: http://bolcsodek.bp13.hu/fomenu/cimlap/hamarosan-megnyitja-kapuit-a-tudat-toro-szabaduloszoba-a-prevencios-kozpontban.html

Vissza a hírekhez

NAPTÁR
<< Május   2024 Június   Július >>
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  

Kapcsolat
NORMÁL VÁLTOZAT