FÕOLDAL


Függőségekről    Helyi drogellenes stratégia    App ajánló    Helyi tények és adatok    Kiadványok


31 életet mentett a drogfogyasztói szoba egyetlen hétvégén
2014.10.17. 16:14

A kanadai Vancouverben a fentanillal felütött heroin túladagolási hullámhoz vezetett, azonban az ellenőrzött drogfogyasztói szobának köszönhetően csak egy végződött halállal.

A múlt hétvégén soha nem látott túladagolási hullámra került sor a brit-kolumbiai Vancouverben ahol szokatlanul potens heroin jelent meg a feketepiacon, amit valószínűleg fentanillal ütöttek fel. Több mint 30 túladagolásos esetet regisztráltak, ebből egy halállal végződött: egy huszonéves nő egy motelszobában vesztette el az életét. A többi túladagolás esetében azonban sikerült megelőzni a haláleseteket, ezekre ugyanis a vancouver-i ellenőrzött drogfogyasztói szobában került sor, ahol az egészségügyi személyzet még időben beavatkozott. Ha a városban nincsen ilyen létesítmény, akkor a szakemberek szerint nagy valószínűséggel tömeges halálozásra került volna sor.

Ez az eset talán minden másnál jobban bizonyítja az ellenőrzött fogyasztói szobák létjogosultságát. Míg az ellenzők gyakran azt a vádat hangoztatják, hogy ezek csak a halálba segítik a fogyasztókat, a valóságban életeket mentenek. A vancouver-i Insite ellenőrzött fogyasztói szobát 2003-ban hozták létre, azóta a halálos túladagolások száma 35%-al csökkent abban a városrészben, ahol korábban a világon a legmagasabb volt a drogfogyasztók körében a halálozás. 2003 és 2009 között mintegy 500 túladagolást regisztráltak az Insite dolgozói, ebből egyetlen egy sem járt halálos végkimenetellel.

 A herointúladagolást ugyanis könnyen vissza lehet fordítani egy Naloxon nevű szer segítségével, illetve ha a megfelelő elsősegélyben részesítik az áldozatot, például biztonságos oldalfekvésbe helyezik, hogy ne fulladjon meg. Az ellenőrzött fogyasztói szobák a tudományos bizonyítékok szerint nem csak a túladagolások elhárításában, de a fertőzések megelőzésében, az utcai drogszemét és az utcai drogfogyasztás visszaszorításában is eredményesen alkalmazhatók. Mi több, valójában hozzásegítik a fogyasztókat ahhoz, hogy idővel leszokást célzó programokba jussanak. Az épület felső szintjein detoxikáló program található, amely mekönnyíti a gyors kezelésbe jutást.

Vissza a hírekhez

NAPTÁR
<< Május   2024 Június   Július >>
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  

Kapcsolat
NORMÁL VÁLTOZAT