KÉNYSZERES VÁSÁRLÁS

A kényszeres vásárlás a viselkedési függőségek közé tartozik. A vásárló ellenállhatatlan vágyat érez a vásárlás iránt. Általában nem valós szükségletnek megfelelő a vásárlás, hanem öncéllá válik, az egyén elveszti a kontrollt a vásárlás felett. A szenvedélybetegség, a függőség jellemzője, hogy a személy azt éli meg, hogy szüksége van egy bizonyos viselkedés végrehajtására, ez esetben a vásárlásra, melyre folyamatos vágyat érez, s nem tud ennek ellenállni.

A vásárlásfüggő személy belső feszültségét, szorongásait, negatív érzelmi állapotait próbálja csökkenteni: belemenekül a vásárlásba. Mivel a kényszeres vásárlást nem a tényleges tárgyi szükségletek, hanem a belső feszültségek irányítják, sokkal többször vezet olyan tárgyak beszerzéséhez, amelyekre a vásárlónak egyáltalán nincs szüksége.

Nagymértékben hatnak rájuk a külső ingerek is: a színek, a hangok, az anyagok, a világítás, a kirakat berendezése. Jellemző, hogy másoknál gyakrabban vásárolnak márkás vagy neves tervező által készített termékeket; ez is a külsőségek fontosságára utal. A nők főleg ruhákat, cipőket, ékszereket és kozmetikai termékeket vesznek, míg a kényszeres vásárló férfiak inkább elektronikai és műszaki cikkekre költenek.

A kényszeres vásárló anyagi gondjai egyre súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A kényszeres vásárlás nemcsak felesleges tárgyak megszerzésére, hanem öncélú szolgáltatások igénybevételére is serkentheti az érintetteket: például taxival mennek távoli városokba.

Oka:

A szenvedélybetegségekre való hajlam kialakulásáért felelős neurotranszmitterek közül a jutalmazó mechanizmust szabályozó dopamin, illetve a viselkedést befolyásoló szerotonin működési zavarai állhatnak a kényszeres vásárlás hátterében. A kényszeres vásárlónak a személyes problémái leküzdésére szolgál a vásárlás, amely végül öncéllá válik. Vagyis az örömforrásból függőség alakul ki. A mélyebb okok között gyerekkori lelki problémák húzódhatnak: elhanyagoltság, magány, alacsony önértékelés. Felnőttkorban a vásárlás alkalmával a megszerzett tárgyak érzelmi támaszt nyújtanak a kényszeres vásárlónak. Ezen értelmezés szerint egy olyan személyiségzavar okozza a kényszervásárlást, amelyet alapvetően az alacsony önértékelés vált ki.

Kezelése:

Bár a kényszeres vásárlás a függőségekhez hasonló, terápiája eltérhet attól. Nemcsak kognitív viselkedésterápia jöhet szóba, hanem gyógyszeres kezelés is, elsősorban abban az esetben, amikor a túlzott mértékű vásárlás mániás fázissal magyarázható. Hangulat stabilizátor, illetve depresszió esetén antidepresszáns gyógyszeres kezelés szóba jön. A kezelés alapja azonban nem gyógyszeres: viselkedésterápiát javasol a legtöbb szakértő.

Forrás: Mindennapi pszichológia – A kényszeres vásárláspszichológiája,  HátiPatika.com – Kényszeres vásárlás tünetei és kezelése

0